JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

14 års fängelse för mord på Dalarö

[2016-09-09] Södertörns tingsrätt

Södertörns tingsrätt har idag dömt en 52-årig man till 14 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Mannen ska vara fortsatt häktad tills domen vinner laga kraft.

Dagen och kvällen den 29 april 2016 tillbringade 52-åringen tillsammans med en kvinna som var hans f.d. sambo. Sent på kvällen kom kvinnans dåvarande sambo till fastigheten på Dalarö. 52-åringen har berättat att de båda slogs och att han själv blev nedslagen och tappade medvetandet. När 52-åringen vaknade till hittade han mannen nedanför fastighetens altan. Mannen var då död. 52-åringen har därefter erkänt att han band fast kroppen vid sin bil och släpade kroppen efter bilen ner till Dalaröbron där han slängde kroppen i kanalen. Åklagaren har i sitt åtal angett att mannen antingen dog till följd av slagsmålet eller till följd av transporten till Dalaröbron.

-I denna del har tingsrätten kommit fram till att mannen dog redan innan transporten till kanalen påbörjades, säger rådmannen Fredrik Nydén som var rättens ordförande. I stället är det de skador som han fått under misshandeln i kombination med hans berusning som gjort att han avlidit.

Tingsrätten har vidare kommit fram till att 52-åringens uppgift om att han blivit medvetslös inte är sann. I stället anser tingsrätten det bevisat att 52-åringen misshandlat offret med både slag och sparkar.

-Vi har i och för sig inte kommit fram till att det var 52-åringens direkta avsikt med misshandeln varit att döda mannen men vi anser att han har varit likgiltig. Det är därför vi dömt 52-åringen för mord, säger Fredrik Nydén.

52-åringen döms också för brott mot griftefriden till följd av hur han hanterat och transporterat kroppen efter det att mannen avlidit. Påföljden för dessa båda brott har bestämts till 14 års fängelse. Tingsrätten har vid straffmätningen bl.a. beaktat att det inte funnits någon direkt avsikt att döda mannen och att 52-åringen inledningsvis haft rätt att använda visst våld när han försökte få mannen att lämna fastigheten.

Senast ändrad: 2016-09-09

För mer information kontakta:

Fredrik Nydén
Rådman
08-561 662 43
fredrik.nyden@dom.se

Åse Magnussen
Handläggarchef
08-561 662 51
ase.magnussen@dom.se

Målnummer:

5794-16