JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

19-åring döms för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott

[2016-04-18] Södertörns tingsrätt

Tingsrätten har idag meddelat dom mot en 19-åring som åtalats för att ha knivhuggit en ung musiker till döds i Alby. 19-åringen döms för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, till fängelse i ett år.

Det var natten till julafton förra året som en ung man knivhöggs till döds i samband med ett bråk utanför tunnelbanestationen i Alby. Åklagaren begärde i första hand att 19-åringen skulle dömas för dråp och i andra hand för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. 

Tingsrätten anser att det inte är bevisat att 19-åringen hade för avsikt att döda mannen. Han kan därför inte dömas för dråp. Däremot anser tingsrätten att 19-åringen högg den andre mannen med kniven trots att han då insåg att han riskerade att allvarligt skada mannen.

Utredningen har visat att 19-åringen agerade i självförsvar efter att ha blivit angripen med bl.a. flera slag i ansiktet. Tingsrätten har kommit fram till att 19-åringen gick för långt när han försvarade sig genom att hugga med kniven och att han därför ska dömas för grov misshandel.  Eftersom han använde kniven på ett sådant sätt att han orsakade den andre mannens död döms 19-åringen även för vållande till annans död, grovt brott.   

- Eftersom 19-åringen befann sig i en situation där han hade rätt att försvara sig mot ett angrepp får han ett klart kortare fängelsestraff än vad han annars hade fått. Han var dessutom bara 18 år vid tiden för brottet vilket gör att fängelsestraffets längd reduceras ytterligare och kan stanna vid ett år säger rådmannen Marianne Forsberg som var rättens ordförande.

Tingsrätten har i domen även beslutat om skadestånd till de efterlevande föräldrarna och till de tre helsyskonen med 50 000 kr vardera.

Senast ändrad: 2016-04-18

För mer information kontakta:

Marianne Forsberg
Rådman
08-561 662 82
marianne.forsberg@dom.se

Måns Norman
Tingsfiskal
08-561 662 48
mans.norman@dom.se

Lena Solheim
Domstolshandläggare
08-561 660 71
lena.solheim@dom.se

Erica Andersson
Domstolshandläggare
08-561 660 50
erica.andersson@dom.se

Målnummer:

218-16